ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΓΕΡΑΚΑΣ

Αποφράξεις σε εστιατόρια που δε χρησιμοποιούν λιποσυλλέκτες

Αποφράξεις σε εστιατόρια που δε χρησιμοποιούν λιποσυλλέκτες

Αποφράξεις σε εστιατόρια που δε χρησιμοποιούν λιποσυλλέκτες

Αποφράξεις σε εστιατόρια που δε χρησιμοποιούν λιποσυλλέκτες

Δραματικές οι συνέπειες στο αποχετευτικό από εστιατόρια και σουβλατζίδικα που δε χρησιμοποιούν λιποσυλλέκτες

Ένας πολύ σημαντικός κλάδος ελληνικών επιχειρήσεων που ασχολείται με την επεξεργασία, παραγωγή και μεταποίηση πληθώρας τροφίμων, παράγει ή διαχειρίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ολοκλήρωσης των εργασιών του σημαντικές  ποσότητες λιπών και ελαίων.

Στην παραπάνω κατηγορία ανήκουν:

  • ζαχαροπλαστεία
  • σουβλατζίδικα
  • καταστήματα κατασκευής γρήγορου φαγητού
  • βιομηχανίες γαλακτοκομικών – παγωτών
  • πλυντήρια και λιπαντήρια αυτοκινήτων και όλα τα συναφή 

Κανόνες της Ελληνικής νομοθεσίας έχουν θεσπιστεί για την διαχείριση των λιπαρών ουσιών που εξέρχονται της γραμμής παραγωγής όλων αυτών ώστε να προστατεύεται τόσο το περιβάλλον όσο και τα δημόσια δίκτυα αποχέτευσης – βιολογικού καθαρισμού από ασφυκτικές αποφραξεις ροής υδάτων εξαιτίας της μη ελεγχόμενης απόρριψης αυτών των ουσιών στους αγωγούς.

Τα διαλυμένα λίπη (στερεάς και υγρής μορφής) αλλά και τα έλαια όλων των κατηγοριών κατά την είσοδό τους στο αποχετευτικό σύστημα, εξαιτίας της χαμηλότερης θερμοκρασίας που συναντούν στερεοποιούνται και συσσωματώνονται σε ιδιαίτερα συμπαγείς μάζες που εξαιτίας του υδρόφοβου χαρακτήρα τους δεν διαλύονται στο νερό και σιγά σιγά φράσσουν τα σημεία ροής, προκαλώντας ανεπανόρθωτα αποφρακτικά προβλήματα στο δημόσιο δίκτυο που συγκεντρώνει τα απόνερα αλλά και στις αντλίες των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού όπου και αυτά καταλήγουν.

Προτείνεται έτσι από το νόμο η εγκατάσταση ειδικών λιποσυλλεκτών στο τέλος της γραμμής παραγωγής και λίγο πριν την έξοδο αποχέτευσης, που σκοπό έχει να φιλτράρει το νερό τόσο από τις λιπαρές ουσίες όσο και γενικότερα από τη λυματολάσπη.

Οι λιποπαγίδες αυτές πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους που δεν είναι τίποτε παραπάνω από το διαχωρισμό και τη συγκέντρωση των λιπών και ελαίων. Μπορεί να είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου, πλαστικές ή μεταλλικές και τέλος αυτόματες – ημιαυτόματες ή απλού τύπου. Χρειάζονται ανά τακτά διαστήματα έλεγχο και συντήρηση – καθαρισμό ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία τους.

Τα πλεονεκτήματα χρήσης αυτών συνοψίζονται στα εξής:

– Δυνατότητα διάθεσης της παραγόμενης ποσότητας λίπους σε ειδικές εταιρείες ανακύκλωσης

– Εξασφάλιση της απόσβεσης του λιποσυλλέκτη όσο και σταθερό μηνιαίο οικονομικό κέρδος.

– Προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα

– Προστασία της λειτουργίας του δημοσίου δικτύου αποχέτευσης από ιδιαίτερα επίπονες αποφράξεις που θα το καθιστούσαν εν μέρη ανενεργό.

– Αποφυγή της επιβολής του τσουχτερού προστίμου που προβλέπεται από την Πολιτεία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.